Breng structuur aan in de aanpak en haal je creativiteit van medewerkers naar boven die leidt tot de beste ideeën
6 Tips voor een veranderingsproces waardoor je wel langdurig succesvol kan innoveren
Magda Filon
Veranderingsproces of veranderproces, change management proces, verbeterproces, … het zijn allemaal termen die een belangrijk signaal afgeven: je wilt en moet als organisatie continu kunnen schakelen, verandering is aan de orde van de dag. Veranderen is voor veel organisaties lastig. Wie wil er nou niet een effectief veranderingsproces implementeren, waarbij iedere stap gericht is om voorwaarts te bewegen naar het veranderdoel. Al sinds de jaren ’50 van de vorige eeuw vliegen de Change Management modellen ons om de oren. Maar ze worden niet voor niets ‘klassieke modellen’ genoemd. Passen ze nog wel in een tijdperk waarin innovatie geen aparte afdeling binnen een bedrijf hoort te zijn, maar een competentie van iedere medewerker.
Welke change management modellen bestaan er?
Start eens bij:
– Unfreeze-Change-Refreeze van Lewin
– McKinsey’s 7-S mode
– Kotter’s 8 stappen theorie
– Deming’s Plan / Do / Check / Act cyclus
– Kübler-Ross change curve
– Jeffrey Hiatt’s bottom-up georiënteerde ADKAR model.
Innovatie en verandering. Hoe gaat dat samen?
Innoveren = veranderen. Innovatie is het continu inspelen op veranderende omstandigheden. Iets op een andere manier doen met meer resultaat. Leren innoveren is op zich al een heel veranderingsproces en vereist hard werken, discipline en structuur. Innoveren is een organisatiecompetentie waar leren en veranderen een belangrijk onderdeel is.
Innoveren is een veranderingsproces. Ben je reactief of proactief?
Welk strategie heeft jouw voorkeur?
Een organisatieverandering begint ergens. Welke heeft jouw voorkeur? Een top-down strategie (het veranderingsproces wordt opgelegd) of bottom-up strategie (het veranderingsproces komt tot stand in afstemming met medewerkers, teams, managers en men werkt zo naar de top toe). Onze visie op leiderschap, organiseren van innovatie en ondernemen is echter sterk aan het veranderen. Een mix van beide vormen – waarin het management de kaders schept voor verandering en medewerkers mede bepalen hoe de veranderproces gaat lopen – ligt daarom voor de hand. De klassieke scheidslijn tussen veranderingsprocessen aanpakken volgens een ontwerpbenadering of ontwikkelbenadering is opeens niet meer zo zwart-wit; planning en implementatie loopt door elkaar heen.