Home » Blog

Innovatie artikelen

Innovatiemanagement, hoe pak je dat succesvol aan?

Steeds meer bestuurders geloven dat ze het management moeten ondersteunen bij het ontwikkelen van een heldere innovatiestrategie om op langere termijn de continuïteit en toekomst van de organisatie te waarborgen. Dit betekent dat er veel meer lef en durf nodig is om risico’s te omarmen, maar wel zo veilig en beheersbaar mogelijk.

Wat is out of the box denken en hoe doe je dat?

‘We moeten leren “out of the box” denken. Misschien word je er wel moe van en denk je als professional daar gaan we weer… weer een training of weer een workshop.

We horen het nog steeds dagelijks, maar wat is out of the box denken nu eigenlijk en waarom is het nodig? En hoe zet je het in als tool binnen jouw organisatie? We leggen het je graag uit!

Lean Agile…wat heb je aan al die hippe methodieken?

Lean, agile, scrum, design thinking, sprints, start-up thinking, growth hacking, leanUX…en zo heb je misschien nog van tig andere hippe innovatiemethodieken gehoord. Maar hoe kun je als organisatie door de bomen het bos nog zien, wanneer gebruik je welke methodiek en wat levert je dit op als organisatie?

Klant centraal: innovatie is als verliefdheid…

Verliefdheid? Jazeker, dat start met die kriebel om te innoveren, om als organisatie waardevol te blijven, om met nieuwe en verrassende concepten het hart van je klant op hol te laten slaan!

Tijd voor innovatie

Het belang van innoveren staat voor veel organisaties eigenlijk nooit meer ter discussie, maar het is en blijft belangrijk. Zonder problemen benoemen we de noodzaak van innovatie.

Innovatieproces verbeteren?

Een snel en soepel innovatieproces wil iedereen. Wij bevinden onszelf in een tijdperk waar alles wat net populair is snel wordt opgevolgd door een betere óf goedkopere optie.

Wendbare organisatie? 4 argumenten naar blijvend succes.

Waarom praat de hele wereld toch over agile organisaties, een wendbare organisatie, veerkrachtige organisaties, en innovatie als competentie inbedden? Daar is een reden voor, want in turbulente tijden is het belangrijk om als organisatie wendbaar te zijn, veerkracht te tonen en continu aan te kunnen aanpassen.

Wat is open innovatie? En hoe doe je dat?

Wat is open innovatie? En hoe zet je dit succesvol in? In deze blog willen we je meenemen in deze materie en je inspireren hoe je als organisatie open innovatie het beste kunt oppakken.

Procesinnovatie belangrijk om concurrentie voor te blijven

Het innoveren van processen binnen een organisatie wordt ‘procesinnovatie’ genoemd. Alle initiatieven die genomen worden om processen sneller, efficiënter of rendabeler te kunnen laten plaatsvinden, vallen onder deze noemer.

Innovatief vermogen vergroten, experimenteer!

Het vergroten van het innovatief vermogen is voor organisaties noodzakelijk om succesvol te kunnen blijven in continu bewegende marktomstandigheden. Maar veel bedrijven weten niet hoe om te gaan met de paradox, aldus onze BRIL-collega Professor Dr. Toni Sfirtsis in het FD.

Ervaringsleren: leer innoveren door te doen!

Volgens de gedachtegang van het ervaringsleren is ‘doen’ de beste manier van ‘denken’, zo kom je erachter wat werkt en wat niet. Dit noem je ook wel experiential learning.

Leren en innoveren: doe een experiment!

“Innoveren is iets op een andere manier doen met meer resultaat”
Vanuit deze definitie is innovatie toepasbaar op iedere organisatie, in iedere branche.

Scrum werken: wakker innovatie aan!

Er zijn boeken vol geschreven over verandermanagement, agile werken en de scrum methodologie. In ondertitels wordt beloofd dat dit leidt tot sneller, beter en effectiever werken.

4 principes voor een sterke innovatiecultuur

In een wereld waarin verandering de enige constante factor is en waarin markten zich sneller ontwikkelen dan organisaties, is het innovatief vermogen van uw organisatie de sleutel tot succes.

Whitepapers

Help mijn organisatie wordt innovatief!

Vergroot het innovatief vermogen

Film tips

Third industrial revolution

Video afspelen

The social dilemma

Video afspelen
Lees tips

The art of the possibility (Benjamin Zander). Benjamin wordt tot de tien beste dirigenten ter wereld gerekend, maar is ook een ware inspirator als het gaat om leiderschap. De paralellen tussen een dirigent en succesvol leiderschap in een organisatie zijn zeer inspirerend voor management Nederland.

Act Like a Leader, Think Like a Leader (Herminia Ibarra). Herminia is dé expert op leiderschapsontwikkeling en ze staat in de top 10 van ’s werelds meest invloedrijke business denkers. Ibarra’s onderzoek naar wat de meest succesvolle leiders zijn in een wereld van complexiteit, onzekerheid en constante verandering, heeft bewezen dat succesvolle managers transformeren naar de rol van een ‘brug’

Jugaad Innovation (o.a. Navi Radjou). Navi is uitgeroepen als een van de 50 meest invloedrijke personen rondom innovatie. Dit boek geeft het gedachtegoed bloot hoe organisaties simpel en effectief oplossingen kunnen cocreëren die meer waarde leveren tegen lagere kosten. Jugaad is een manier van denken die is komen overwaaien uit opkomende economieën als India. Wees vindingrijk met wat je voor handen hebt.

What the Dog Saw (Malcom Gladwell). Een traktatie om te lezen: snel, slim, inspirerend en verrassend. Malcolm moedigt aan om opnieuw te denken en anders te denken. Dit boek bestaande uit een 22 artikelen die hij voor The New Yorker heeft geschreven bestaat uit kleurrijke casussen, scherpe analyses en intrigerende vragen.

Unthink (Eric Wahl). Als internationale graffiti artiest/kunstenaar probeert deze excentrieke man managementland te laten inzien dat creativiteit nodig is om te overleven in een turbulente markt. Dit boek prikt door onze traditionele denkpatronen en inspireert om te gaan ontdekken. In elke hoek zit inspiratie, als je maar de juiste BRIL opzet.