...
Home » Blog » Ervaringsleren: leer innoveren door te doen!

Ervaringsleren: leer innoveren door te doen!

Spring in het diepe en improviseer, vraag, maak fouten en evalueer

Volgens de gedachtegang van het ervaringsleren is ‘doen’ de beste manier van ‘denken’, zo kom je erachter wat werkt en wat niet. Dit noem je ook wel experiential learning. Voor veel organisaties kan ervaringsleren, experiential learning, een uitstekende manier zijn om te innoveren. Spring in het diepe en improviseer, vraag, maak fouten en evalueer. Hiermee doorbreek je jouw normale gedachtegang of vastgeroeste processen en sta je open voor nieuwe ideeën. Laat een wereld voor je open gaan met ervaringsleren! Waag jij de sprong en maak je experiential learning onderdeel van je werk?

Wat is ervaringsleren?

Allereerst is het misschien wel handig om uit te leggen wat experiential learning, ervaringsleren, nu eigenlijk is. Kort door de bocht is ervaringsleren simpelweg: leren door te ervaren. Het wordt gebruikt om ontwikkelprocessen, binnen organisaties én tussen werknemers, te stimuleren. Wanneer je wilt veranderen en daardoor het beste uit jezelf wilt halen is ervaringsleren de methodiek voor jou! Laat je inspireren door experienial learning! Door het ervaren kom je tot nieuwe inzichten die veel invloed kunnen hebben op het succesvolle verloop van jouw organisatie.

Wat leer je tijdens een training of workshop ervaringsleren?

Tijdens een training of workshop gestoeld op ervaringsleren, leren door beleven, ga je aan de slag met allerlei opdrachten en uitdagingen. De moeilijkheidsgraad van deze opdrachten is zeer uiteenlopend: van simpele spellen tot complexe samenwerkingsopdrachten. Je brengt hiermee processen op gang die op het eerste gezicht niets met je inhoudelijke werk te maken hebben, maar op de achtergrond spelen. Je oefent nieuwe vaardigheden of versterkt ze, komt onvoorspelbare situatie tegen die het nieuwe leren ondersteunen, en leert van gevolgen van jouw acties, fouten en successen. Denk hierbij aan zaken als: actief betrokken zijn bij het stellen van vragen, nieuwsgierigheid, problemen oplossen, experimenteren, verantwoordelijkheid nemen, creativiteit opzoeken, uitgedaagd worden initiatief te nemen, besluiten en verantwoordelijkheid nemen voor resultaten. Ze komen allemaal aan bod. Het zijn zaken die nodig zijn voor het succes van jouw organisatie. Het heeft namelijk invloed op hoe je met elkaar werkt, hoe je je in jouw team gedraagt en wat je bereikt. Met een training of workshop waarbij ervaringsleren de focus is, leer je om samen met elkaar te gaan verkennen en direct je gedrag aan te passen dat beter bijdraagt aan het resultaat wat je wilt behalen!

Op inspiratiereis is de ultieme manier om experiential learning in de praktijk te ervaren.

Ervaringsleren kun je heel goed toepassen door iedere dag met een nieuwsgierige blik naar de buitenwereld te kijken. Wat zie ik om mij heen en welke inspiratie haal ik daar uit? Kijk ook eens naar andere organisaties die je inspireren! Bedenk waarom jij deze zo inspirerend vind. Deze manier van ervaringsleer kun je heel goed toepassen op een teamdag of de jaarlijkse personeelsdag, waarom gaan jullie niet op inspiratiereis?! Plan bezoekjes aan allerlei organisaties, concepten, inspirerende personen en laat je verrassen door de inspiratie die zij jullie kunnen bieden. Bekijk deze dingen vanuit verschillende perspectieven en deel met elkaar wat je hebt geleerd die dag. Probeer de bezoeken eens creatief te houden en vraag niet alleen naar een standaard bedrijfspresentatie. Wij noemen dit een innovatie-expeditie en dit kun je langs verschillende thema’s organiseren.

Ga zelf aan de slag met ervaringsleren tijdens de Innovatie Bootcamp!

Wil jij ook leren door te ervaren? Doe dan mee met onze Innovatie Bootcamp! Hier gaan we, onder het genot van (hopelijk!) een stralend zonnetje, aan de slag met hoe je innovatie binnen jouw organisatie vorm kan geven. Dit verzorgen we ook vaak voor de hele organisatie, als incompany programma. Voor een extra innovatieshot is het dan ook mogelijk om de Innovatie Bootcamp uit te breiden met een extra innovatie expeditie. Neem voor meer informatie contact met ons op of schrijf je direct in voor een onvergetelijke innovatie-ervaring!

Wil je eerst meer weten? Neem dan contact met ons op. Wij geven je graag vakkundig advies!

Seraphinite AcceleratorBannerText_Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.