...
Home » Blog » Lean Startup: experimenteer, maak fouten en leer!

Lean Startup: experimenteer, maak fouten en leer!

Maak je fouten? Geen probleem, graag! Maar niet bewust dan 😉

Wanneer je de term Lean Startup hoort gaat er meestal wel een belletje rinkelen omdat de term bekend voorkomt, maar velen komen niet verder dan de herkenningsfase. Zonde! Want deze methode kan ervoor zorgen dat jouw organisatie kan excelleren binnen de branche. Je vraagt je nu waarschijnlijk af: “Hoe dan?”. Het begint met weten wat Lean Startup is, en hoe je het kan toepassen binnen jouw organisatie. Lean Startup is het opzetten van een klein bedrijf, afdeling of team om een nieuw product of dienst in de markt te zetten. Hierin staat het experimenteren, het (moeten) maken van fouten zodat je hiervan kan leren centraal zodat jouw product of dienst volledig aan de behoefte van jouw klant aansluit.

Productontwikkeling op zijn best

De Lean Startup methode geeft een leidraad tijdens het ontwikkelen van nieuwe producten. Je gaat met een klein team veel experimenteren en verbetert het product of de dienst aan de hand van de feedback uit de markt. Uitgebreide businessplannen schrijven om vervolgens dat product of die dienst zonder te testen zomaar op de markt brengen is een echte no go. Je bepaalt eerst wat er minimaal nodig is bij het nieuwe product of de dienst en toetst dit direct bij de eindgebruikers. Maak je fouten? Geen probleem, graag zelfs! Fouten maken wordt gestimuleerd omdat je ervan leert wat niet werkt, en misschien nog wel belangrijker, wat wel werkt. Vaak ziet het eindproduct er helemaal anders uit dan in eerste instantie de bedoeling was. Het belangrijkste is daarom om gewoon in het diepe te springen en het ‘perfecte’ plan te laten voor wat het is.

Alleen voor Startups?

Vaak wordt gedacht dat Lean Startup alleen toepasbaar is binnen startende ondernemingen, ook wel startups genoemd. Niets is minder waar, maar de methode vindt er wel zijn oorsprong. Een startup is een nieuw bedrijf (of afdeling) dat wordt opgericht rondom een nieuw product of dienst onder zeer onzekere omstandigheden. Het draait om vernieuwing, oftewel: innovatie. De term startup is in deze zin dus niet alleen van toepassing op nieuwe organisaties maar ook op bestaande organisaties. Hierbij maakt het niet uit of je een kleine of grote organisatie hebt. Het begint allemaal met een nieuw, fris idee.

Lean Startup training van BRIL innovatie

Bij BRIL innovatie bieden we binnen ons innovatielab ook een Lean Startup training. Wanneer je de volgende vragen met een ‘ja’ kan beantwoorden is de Lean Startup training van BRIL innovatie zeker iets voor jou!

  • Ben jij van mening dat innovatieve ideeën meer ruimte moeten krijgen binnen jouw organisatie?

  • Vind je dat bij innovatieve projecten de focus moet liggen op de klant?

  • Sta jij open voor feedback van de klant en wil je jouw producten/diensten hierop aanpassen?

  • Wil je de concurrentie voorblijven en de verwachtingen van de klant overtreffen?

Ja? Ga dan vandaag nog aan de slag met Lean Startup binnen jouw organisatie en til je innovatieve projecten naar een hoger niveau! Interesse? Of wil je meer weten? Neem vrijblijvend contact op met onze deskundige innovatiespecialisten, ze helpen je graag!

Seraphinite AcceleratorBannerText_Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.