“Whether you are managing a product or a service, your business needs to become more open in order to be more innovative” - Gary Hamel
Wat is open innovatie? En hoe doe je dat?
Magda Filon
Is innoveren cruciaal voor het bestaansrecht van je organisatie? Ja, zeker. Veel organisaties onderkennen de noodzaak om als bedrijf wendbaar te moeten inspelen op ontwikkelingen in een veranderlijke markt om waardevol te blijven. Kun je dan ook zonder blikken of blozen zeggen dat de slimste en meest innovatieve mensen in jouw organisatie werken? Nee, natuurlijk niet. Toch, ondanks dat dit overduidelijk is, organiseren we innovatie nog vaak wel zo. We beleggen creativiteit en het ontwikkelen van werkende concepten nog altijd bij collega’s binnen de organisatie.
De grootste uitdaging voor organisaties is om te bepalen rondom welke innovatie-uitdagingen het cruciaal is om juist met de buitenwereld op te trekken en open innovatie een plek te geven…
….omdat daar meer kennis en kunde ligt
….omdat er verrassende invalshoeken en perspectieven nodig zijn
….omdat er sneller relevante ideeën gecreëerd worden
….omdat kosten dan gedeeld kunnen worden
….omdat je business model versterkt moet worden
Maar wat is open innovatie?
Open innovatie is maximaal gebruik maken van de externe denkkracht door organisaties die geloven dat de denkkracht van buiten de organisatie veel (meer) waardevolle ideeën gaat opleveren.
Ongeveer 20 jaar geleden introduceerde Henry Chesborough de term “open innovatie” in managementland. Zijn opvatting was dat organisaties een grotere succeskans hebben met een hele nieuwe aanpak voor R&D, waar het ontwikkelen van nieuwe ideeën met de buitenwereld plaatsvindt in plaats van in huis.
Open innovatie wordt op verschillende manieren geïnterpreteerd en ingezet. Sommige organisaties denken dat open innovatie werkt zoals open source software. Dat is het niet, het business model is namelijk een cruciaal element bij open innovatie. Andere organisaties denken dat het vooral met supply chain management te maken heeft. Ook dit is niet waar, het gaat veel verder dan je traditionele waardeketen. Weer anderen zeggen dat het vooral gaat om co-creatie met gebruikers. Dat is ten dele waar, ook andere partijen zijn belangrijk in open innovatie. Denk aan universiteiten, startups, R&D afdelingen van grote organisaties, etcetera.
“Open innovatie is een innovatie model waarbij organisaties interne en externe kennisbronnen gebruiken om nieuwe ideeën om te zetten in relevante producten en diensten, en die via interne of externe routes naar de markt brengen”
Henry Chesborough
Hoe zet je open innovatie succesvol in?
Bij ieder vraagstuk of innovatiethema dat in een open innovatiesetting vastgepakt wordt, zijn er drie vragen die jouw organisatie moet overwegen: