Bij innovatie en innoveren denken we vaak aan brainstormen en zoveel mogelijk ideeën verzamelen. Deels is dit natuurlijk waar, maar om tot echt relevante ideeën te komen is het cruciaal om medewerkers focus en kaders mee te geven. Daarmee voorkom je dat iedereen wild gaat schieten, dat mensen komen met zeer irrelevante ideeën of misschien zelfs dat het stil blijft en niemand zich geroepen voelt om met goede ideeën te komen. Sommige mensen hebben eens in de 10 jaar een goed idee, sommige mensen hebben iedere dag wel 10 ideeën. Het helpt om werknemers een richting mee te geven. Aan welke strategische thema’s kunnen ze bijdragen? En wat is dan het streven of de ambitie op deze thema’s? Een goed begin is het halve werk, dat geldt zeker ook voor het starten van de innovatiecyclus.
De volgende fase en geen onbelangrijke fase is het verzamelen van relevante ideeën. Hier kom je er ook achter of de innovatie-uitdaging ook helder en concreet is geformuleerd. Is dit niet het geval, wees dan niet huiverig om weer even stap in de innovatiecyclus terug te zetten en de innovatie-uitdaging nog beter te formuleren. Of geef medewerkers denkrichtingen mee, zodat ze je met nog betere ideeën kunnen verrassen. Denk in deze fase er ook aan om mensen op weg te helpen met fysieke of digitale activiteiten om ideegeneratie op gang te brengen. En tot slot, de beste ideeën komen soms van buiten. Buiten het team, buiten de afdeling, maar ook van buiten de organisatie. Hoe daag je collega’s vanuit verschillende disciplines uit om mee te doen? Ook als het thema misschien niet direct in hun vakgebied ligt? En welke groepen buiten de organisatie kun je mee laten denken? Klanten? Samenwerkingspartners? Leveranciers?
Uit de vorige fase is als het goed is gebleken met welke ideeën jouw organisatie de komende periode aan de slag gaat. Voor sommige organisaties zijn dit drie ideeën, andere organisaties kunnen er meer aan. Bepaal voor jouw organisatie wat behapbaar en werkbaar is. De kunst in deze fase is om ideeën uit te testen in kleine experimenten. Als organisaties zijn we gewend om in projecten te denken en te werken, dat is funest in deze fase van de innovatiecyclus. We weten namelijk nog niet of dit idee wel gaat werken, of klanten hierop zitten te wachten en of het daadwerkelijk wel oplevert wat we van tevoren dachten. Tijdens een experiment gaat een experimentteam in een korte tijd een aantal aannames testen, onder veilige omstandigheden en op een creatieve manier. Geen onderzoek, geen groots project en business case, maar direct in de praktijk klein testen. Om de experimenten zo interessant mogelijk vorm te geven en uit te voeren is het aan te raden om het team niet te groot te maken, maximaal 5 personen. Zorg voor een goede mix van collega’s en verschillende perspectieven binnen het experimentteam. En wees niet bang om het experiment tussentijds bij te stellen en nieuwe aannames te testen!
En dan komt het moment van de waarheid. Hoe succesvol was dit experiment? Kloppen de aannames? Wat zijn we tegengekomen? Heb je de lessen gedurende het experiment goed vastgelegd? Hoe zetten we het vervolg in? Moeten we opnieuw experimenteren of verder experimenteren? Gaan we opschalen en maken we er nu een project van? Of kunnen we het toch beter laten schieten en ons op andere oplossingsrichtingen richten? Je voelt het waarschijnlijk al aan, de fase van leren en evalueren in de innovatiecyclus is zeer belangrijk. Toch is dit voor veel organisaties vaak geen vanzelfsprekende fase. Het is de fase om te reflecteren op wat wel en niet werkt, daarvan te leren en de organisatie naar een steeds hoger niveau te tillen. Het belangrijkste uitgangspunt is “elk experiment is succesvol, mits we ervan geleerd hebben”. Dat betekent dat we alleen kunnen falen als we niet leren van de dingen die we tegenkomen, we falen niet als er niet precies uitkomt wat we van tevoren dachten. Kijk eens even naar je eigen organisatie, is de innovatiecyclus een mindset die al wijdverbreid is binnen jouw organisatie?
Kortom, succesvolle en toekomstbestendige organisaties hebben een zelfregulerende innovatiecyclus nodig met veel succesvolle experimenten en een groot lerend vermogen. Richting, focus, en kaders zijn een belangrijk startpunt. Vergeet niet dat dit juist de motivatie, het enthousiasme, de betrokkenheid van collega’s enorm vergroot. Innovatie is leuk! Innovatie is nodig! Innovatie vergroot de professionaliteit van je organisatie!