Brainstormen vereist doorzettings-vermogen
Brainstormen en innovatie: handleiding om innovatief te denken en te doen
Erwin Jansen
YES! Het management is ervan overtuigd dat innoveren één van dé belangrijke competenties is voor jullie organisatie. Maar al te vaak raken we vervolgens verstrikt in de wirwar van begrippen en goede voornemens: hebben we het over innovatie, innoveren, vernieuwen, verbeteren, brainstormen, ideegeneratie, disruptie? “Laten we starten met de medewerkers de ruimte geven. Laat ze vrij om te brainstormen en met toffe ideeën te komen! Vanuit intrinsieke motivatie gaan onze mensen dan aan de slag met waardevolle initiatieven.“
HO! Innoveren is zo makkelijk nog niet en met ruimte geven alleen kom je er niet. Intrinsieke motivatie als basismotor? Hmmm, we wish! Maar hoe zit het dan met de overvolle agenda’s, klanten die om aandacht vragen, werk wat vandaag gedaan moet worden? En vergeet niet dat brainstormen niet gelijk staat aan innoveren. Kortom, voldoende aanleiding om deze misvattingen te ontrafelen met relevante tips over brainstormen en succesvol innoveren.
Brainstormen en innoveren
In ons enthousiasme om innovatie te omarmen en tot een organisatie competentie te maken, gaan we als BV Nederland vaak veel te snel over tot in de wilde weg brainstormen. Maar wat verstaan we eigenlijk onder innovatie? En waarom vinden we dit zo belangrijk? Wat willen we er eigenlijk mee bereiken? Welke vraagstukken zouden we moeten oppakken? Zomaar enkele belangrijke vragen, waar we stiekem vaak niet op dezelfde lijn zitten of dezelfde taal spreken. Precies daar start de uitdaging om succesvol te kunnen innoveren en te brainstormen als organisatie. En niet bij een goedbedoeld ‘ik gooi het over de schutting’ besluit om medewerkers de ruimte te geven om met fantastische initiatieven te komen.