Prototyping in de praktijk, welke technieken kun je inzetten?
Wat is prototyping en wat kan je ermee? Experimenteer!
Magda Filon
Iedere organisatie moet continu bezig zijn met het creëren van waarde. En dan hebben we het over waarde voor de markt, voor je klanten. Meerwaarde zorgt voor relevantie en toekomstbestendigheid voor de organisatie.
Waarde is pas waarde, als de klant ervoor wil betalen. Maar hoe doe je dat in een continu proces, terwijl we onze agenda’s overlopen en we elke dag bezig zijn om brandjes te blussen? Door prioriteiten te stellen en ruimte te creëren voor prototyping!
Wat is prototyping?
Prototyping werd heel lang gezien als de manier om nieuwe producten te ontwikkelen. Maar het is ook een manier om creativiteit te boosten, om verschillende opties te ontdekken en aannames te testen. Door concepten in het echt na te bootsen, snappen we beter hoe het in de praktijk werkt en kunnen we betere beslissingen nemen. Je maakt als het ware een simpele versie of een voorlopig ontwerp van jouw product of dienst en gaat daarmee direct naar de klant. Door in korte tijd en met de belangrijkste aannames op zak toets je in de praktijk het gedrag van klanten (1) om te valideren of het idee aanslaat en (2) om te zien wat wel en wat niet werkt.
Er zijn drie manieren om dit aan te pakken:
- Rapid prototyping. Deze manier van prototyping heeft vooral tot doel om zo snel mogelijk zoveel mogelijk manieren te vinden waarop je als organisatie een product of dienst kunt samenstellen.
- Piloting. Deze wijze van prototyping wordt vooral ingezet als laatste check om finale details aan te passen, voordat het product of de dienst op grote schaal naar de markt gebracht wordt.
- Experimenteren. Dit is een wijze van prototyping die precies tussen de eerste en de tweede wijze van prototyping in zit. Hierbij wordt direct input uit de markt opgehaald, zowel kwalitatief als kwantititief, door een oplossing direct in de praktijk in het klein te testen. Dit is een manier om een waardepropositie of een concept live in een meer turbulente context te testen, zonder een volledige investering in een pilot. Dit is waar wij bij BRIL innovatie sterk in geloven!