3 concrete tips om vandaag mee te starten
Innovatiemanagement, hoe pak je dat succesvol aan?
Magda Filon
Steeds meer bestuurders geloven dat ze het management moeten ondersteunen bij het ontwikkelen van een heldere innovatiestrategie om op langere termijn de continuïteit en toekomst van de organisatie te waarborgen. Dat betekent dat er veel meer lef en durf nodig is om risico’s te omarmen, maar wel zo veilig en beheersbaar mogelijk. Het vermijden van risico is namelijk de meest risicovolle propositie als het om innovatie en dus de toekomstbestendigheid van organisaties gaat.
Wat is innovatiemanagement? Hoe organiseer je dit succesvol? Welke rol heeft een innovatiemanager? En kan ik een cursus op opleiding innovatiemanagement volgen? In deze blog lees je daar meer over.
Wat is innovatiemanagement?
Innovatiemanagement is het actief organiseren, monitoren en uitvoeren van alle activiteiten in een faciliterend proces met een heldere strategie om substantiële nieuwe waarde te kunnen creëren voor klanten, en dus ook voor je organisatie.
Dat lijkt een open deur natuurlijk, maar in termen van BRIL innovatie draait innovatiemanagement dus om de competentie innovatie inbedden in de organisatie. Of liever gezegd om innoveren, als werkwoord, een manier van werken te maken. Organisaties moeten ernaar streven om vaardig te worden in “veranderen en continue kunnen schakelen” naar onbekend terrein met nieuwe producten, diensten, bedrijfsmodellen of manieren om werk te organiseren.
Deze verandering van manier van werken kost tijd en vergt vastberadenheid. Er is moed voor nodig om innovatie met een lange termijnperspectief in te zetten, vooral als de markt en een aantal collega’s kortzichtig zijn. Een innovatiemanager speelt hierin een belangrijke rol, maar een net zo’n belangrijke of zelfs belangrijkere rol heeft het gehele management, van bestuur tot directie tot leidinggevenden op de werkvloer. Zij hebben allen de rol als ambassadeur van de innovatiecultuur.