...
Home » Blog » Wat is een elevator pitch? In 5 stappen naar de perfecte elevator pitch

Wat is een elevator pitch? In 5 stappen naar de perfecte elevator pitch

Stel je voor je staat in de lift, voordat je boven bent, stopt de lift en stapt er iemand bij je in. Een tikkeltje ongemakkelijk zeg je gedag, waarna je telefoon je aandacht volledig van het moment ontneemt. Ineens realiseer je je dat er niet zomaar iemand bij je in de lift is gestapt: dit is de CEO van je droombedrijf. Voordat de lift boven is, moet je (!) een onuitwisbare indruk zien achter te laten. Je hebt nog één minuut voordat de lift boven is. Maar hoe vertel je binnen één minuut over de toegevoegde waarde van een product, dienst, idee of de waarde van jou als persoon?

Hoe bouw je een elevator pitch op in 5 stappen

Tegenwoordig moet je innoveren om je huidige positie binnen de markt te behouden of zelfs te verbeteren. Als je niet in staat bent om meerwaarde te bieden, loop je het risico dat jijzelf of je product of dienst niet meer relevant is. Om voor een innovatieve elevator pitch te zorgen die wel relevant is, hebben we een aantal belangrijke elementen op een rijtje gezet die elevator pitch:

 

  • Stap 1: Ben duidelijk en houd het kort. Start met een sterke openingszin, zodat jouw elevator pitch direct naar de kern van je verhaal gaat. Gebruik eenvoudige woorden die tot de verbeelding spreken en vermijd onnodig jargon of specifieke termen uit de branche die de luisteraar misschien niet begrijpt.
  • Stap 2: Focus op de voordelen. In plaats van focussen op de kenmerken, benadruk je de toegevoegde waarden van je idee, innovatie, product of dienst. Vertel hoe jouw idee een bestaande uitdaging oplost of hoe het idee het leven van de luisteraar verbeterd.
 

Kan jij wel wat hulp gebruiken bij het creëren van waarde voor de klant? Dan is Leergang Succesvol Innoveren een goede stap, lees hier meer!

 

  • Stap 3: Vertel jouw verhaal. Een lijstje met feiten zal snel vergeten worden, zorg daarom dat jouw elevator pitch persoonlijk is. Gebruik je emotie om je idee te illustreren, zodat jouw elevator pitch wel blijft hangen!
  • Stap 4: Maak het persoonlijk. Jouw elevator pitch is van jouw! Praat tijdens je elevator pitch over jezelf. Pas jouw elevator pitch aan op de persoon die spreekwoordelijk bij je in de lift staat. Denk na wie je voor je hebt en speel hierop in. Laat zien dat je hun behoefte begrijpt en richt je op de manier waarop je voor die persoon van toegevoegde waarde kunt zijn.
  • Stap 5: Voeg een call-to-action toe. Probeer, voordat je de lift uitstapt, de kans te grijpen om iets specifieks te vragen, probeer bijvoorbeeld een vervolgafspraak in de plannen. Om indruk te maken op je publiek kun je jouw elevator pitch ook afsluiten met een knallende quote of statement
Stappenplan Elevator Pitch

Elevator pitch voorbeelden

Om je te inspireren en een duidelijker beeld te geven hebben wij twee elevator pitch voorbeelden uitgewerkt. Deze gaan jou op weg helpen om de ultieme elevator pitch te gaan maken!

 

PS: wij hebben alle 5 de stappen verwerkt in onze elevator pitch, herken jij ze?

BRIL elevator pitch voorbeeld #1

“Je wilt jouw bedrijf laten groeien en op een specifiek thema excelleren in de markt? Innovatie is volgens ons dé sleutel. Wij bieden een unieke aanpak waarbij we jouw teams leren hoe ze hun creativiteit kunnen aanspreken en nieuwe ideeën kunnen ontwikkelen. Met onze bewezen methoden en tools, zullen jouw professionals in staat zijn om uitdagingen op te lossen en nieuwe kansen te identificeren. Dankzij onze innovatietrainingen zullen jouw teams slimmer, waardevoller en efficiënter werken, wat leidt tot meer waarde voor de markt. En daarmee dus automatisch tot groei en succes voor jouw organisatie. Wil je meer weten over hoe we jouw organisatie naar een hoger niveau kunnen tillen? Laten we verder kennismaken tijdens een kop koffie”

Tips Elevator Pitch

BRIL elevator pitch voorbeeld #2

“Hi, mijn naam is [jouw naam]. Als innovator, ben ik enorm gepassioneerd in vernieuwing en innovatie. Dagelijks train ik als professionals en word ik blij van innovatiebeweging binnen organisaties. Ik ga enorm glimlachen als we samen nieuwe en verrassende manieren vinden om grenzen te verleggen en impactvolle oplossingen creëren. Met ervaring in heel veel verschillende branches, weten we ook in [jouw werkveld] veel professionals en organisaties tot grote innovatiehoogte te brengen. Ik geloof in leren door beleven en innoveren door experimenteren. Ik bloei op in een omgeving waar ik met anderen kan samenwerken om de innovatiemotor op gang te brengen. Ben jij net zo enthousiast over dat innovatie een cruciale competentie is en zin om samen echt verschil te maken door innovatief denken en experimenteren. Laten we grenzen verleggen en het onmogelijke mogelijk te maken! Binnenkort verder kennismaken met een kop koffie?”

 

Ben jij van nature geen spreker of presentator? Maak je geen zorgen. Oefenen, oefenen en nog meer oefenen. Dit helpt je om helemaal voorbereid en zelfverzekerd in die lift omhoog te stappen!

Hulp nodig?

Vind je het lastig om jouw elevator pitch te presenteren? Wij kunnen jou helpen! Tijdens onze jaarlijkse Innovatie Bootcamp ga jij als professional aan de slag om jouw presentatie skills een boost te geven. Wil jij leren hoe jij kunt innoveren om jouw elevator pitch relevant te maken?! Neem deel aan onze Innovatie Bootcamp of neem direct contact met ons op. 

Seraphinite AcceleratorBannerText_Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.