...
Home » Blog » Wat is innovatie software en hoe zet je dit in?

Wat is innovatie software en hoe zet je dit in?

In veel organisaties is continu verbeteren en innoveren, als brede competentie, niet meer weg te denken in de dagelijkse business. Of dat nu periodiek aandacht krijgt of elke dag prioriteit heeft, nieuwe ideeën bedenken, testen en implementeren houdt je als organisatie bij de les en vooral toekomstbestendig. Innovatie management software is daarbij steeds vaker een waardevolle, ondersteunende tool. In deze blog vertellen we je meer over innovatie software.

Wat is innovatie software?

Innovatie software klinkt heel ingewikkeld en heeft vaak onterecht te maken met vooroordelen over IT-systemen. Als het aan ons ligt moet het juist een simpele online tool zijn die ondersteunend is aan jouw innovatie uitdagingen.

 

Innovatie software is een digitale omgeving waarin professionals gestroomlijnd kunnen samenwerken om innovatieve ideeën te verzamelen, te ontwikkelen en te managen. Het is voornamelijk een tool om succesvollere ideegeneratie en innovatie te bevorderen.

 

Geïnspireerd om jouw innovatieproces te stroomlijnen met een simpel en effectief innovatie management software platform? Plan een vrijblijvende demo in van ons Ideanote innovatieplatform!

Zeven redenen om innovatie software in te zetten

Aan ideeën ontbreekt het vaak niet in organisaties. De uitdaging ligt bij hoe kom je als organisatie tot relevante baanbrekende ideeën en hoe maak je ze werkend. Als je dat proces hebt ingezet, dan is het verzamelen en managen van die toffe ideeën en innovatieprojecten een volgende uitdaging. Vaak start dat met een Excel lijst of Google Forms via het intranet. Echter, op een bepaald punt is het inzetten van innovatie software een waardevolle toevoeging. Wij onderscheiden zeven redenen om innovatie management software in te zetten:

  1. Idee management. Daar waar steeds meer ideeën ontstaan, wordt het managen van ideeën complexer. Potentiële waardevolle ideeën verdwijnen per ongeluk of worden zelfs vergeten om te delen. Het helpt om een plek te hebben waar ieder idee welkom is en niet verdwijnt in chats, mails of Excel sheets.
  2. Continu verbeteren. Door medewerkers in staat te stellen om samen te werken, best practices te delen en een cultuur van continue verbeteringen op te bouwen, zorg je dat je organisatie waardevol blijft en concurrerend is in de markt.
  3. Betrokkenheid medewerkers. Breng het beste in je mensen boven. Gebruik de maximale denkkracht van de organisatie en betrek ze bij doelgerichte innovatie.
  4. Aanpakken van innovatie uitdagingen. Het oplossen van een strategische innovatie uitdaging betekent dat zowel medewerkers als misschien ook wel klanten hun beste innovatiebeen voor moeten zetten. Maar hoe ga je een groot publiek betrekken bij georganiseerde, collaboratieve innovatie die tot resultaten leidt? Iedereen een mail sturen en wachten op goede ideeën is niet voldoende.
  5. Innovatie management. Innoveer nieuwe producten, processen en diensten sneller, meer lean en met meer succes. Zorg voor een transparant innovatieproces dat ideeën en mensen vooruit helpt om tot resultaat te komen. Volg innovatieprojecten overal in het bedrijf en help elkaar tot successen te komen.
  6. Open innovatie. Ga van creativiteit van ‘weinigen’ naar systematische creativiteit van velen en creëer een open innovatiecultuur en laat de buitenwereld meedenken met de innovatie uitdagingen van jouw organisatie.
  7. Brainstormen. Ontketen de creatieve kracht van teams of klanten met ondersteunende brainstormsoftware. Van best-practice-sjablonen tot focus houden en het runnen van een efficiënt brainstormproces. Innovatie management software kan je hierin goed ondersteunen.

Hoe zet je innovatie software slim in?

Innovatie software is een tool, een hulpmiddel. Dit betekent dat het valt of staat met de energie die er ingestopt wordt vanuit de organisatie. Er moet goed nagedacht worden over de inzet van het platform. Wie mag ideeën inleveren? Kan iedereen alle ideeën inzien? Willen we dat deelnemers op elkaar kunnen reageren? Hoe willen we ideeën selecteren? Welke criteria bepalen of een idee naar de volgende ronde gaat? Een greep uit belangrijke vragen die iedere organisatie zich moet stellen om innovatie software slim in te zetten. Daarnaast zijn er nog een aantal factoren cruciaal om het gebruik van het softwaretool te laten slagen:

 

  • Draagvlak: zorg dat er genoeg draagvlak is in de organisatie om de innovatie software te laten landen. Zijn alle managers in staat om vorm te geven aan het actief gebruiken van de tool? Stel hiervoor eventueel een professional aan om dit te ondersteunen. Innovatiemanager in huis? Dan is natuurlijk een piece of cake!
  • Communicatie: Het is belangrijk om een goede introductie te faciliteren voor de innovatie software. Is het bij alle collega’s bekend dat er een handige tool beschikbaar is voor ze? Zijn alle collega’s op de hoogte van de innovatie vraagstukken? Introduceer dit goed en helder zodat alle collega’s optimaal gebruik kunnen maken van het innovatieplatform.
  • Enthousiasme: Innovatie is leuk! Breng dat over binnen de organisatie. Laat waardering zien voor vernieuwing, andere ideeën en unieke invalshoeken. Introduceer eventueel een challenge met een winnaar om de organisatie echt te prikkelen.

Voordelen van innovatie software

Zoals je hebt kunnen lezen, heeft het inzetten van innovatie management software een aantal voordelen. Het kan je innovatieproces ondersteunen op verschillende vlakken, van alle ideeën snel en overzichtelijk verzamelen, het opslaan van opgedane kennis, tot het volgen van de gehele innovatie funnel inclusief de mogelijkheid om de organisatie te betrekken in verschillende fases.

 

Een aantal van onze klanten gebruikt het platform ook om externe denkkracht in te zetten en weer andere klanten gebruiken de innovatie software om gericht collega’s uit te nodigen om mee te werken aan innovatie uitdagingen rondom verschillende strategische thema’s. Kortom, als innovatie een steeds prominentere plek inneemt binnen je organisatie dan wordt het tijd om na te denken over een online omgeving waar innovatie samenkomt.

Onze tip: onze Ideanote innovatie software!

Wij, BRIL innovatie, werken met Ideanote innovatie software. Na jarenlange ervaring met verschillende platformen kwam deze met kop en schouders als beste uit de test!

 

Ideanote is de innovatie software om innovatie bottom up te managen op één centrale plek. Een overzichtelijk en makkelijk te gebruiken tool met een aantrekkelijk design. Geen onnodige stappen en “nice to have features” die afleiden of complexe applicaties. Onze software biedt in één oogopslag inzicht in alle innovatie activiteiten.

Seraphinite AcceleratorBannerText_Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.