...
Home » Blog » Wat is serious gaming en hoe zet je het in om innovatie te stimuleren?

Wat is serious gaming en hoe zet je het in om innovatie te stimuleren?

Dat innovatie bij iedere organisatie hoog op de agenda moet staan, mag tegenwoordig geen verrassing meer zijn. Maar, innovatie is niet gebonden aan een specifieke functie of taak. Wij praten dan ook liever over ‘innoveren’ in plaats van over ‘innovatie’. Innoveren is een werkwoord, het is een manier van denken en doen; een voortdurend proces dat vernieuwing en verbetering impliceert.

 

Het is een uitdaging om van innovatie een werkwoord te maken en innoveren als kerncompetentie van de organisatie in te bedden. ‘Ff innoveren’ tussen de bedrijven door werkt niet en innoveren vanuit je vaste werkplek ook niet. Maar hoe innoveer je dan wel? Het vergt lef en bereidheid om buiten de bestaande paden te denken en voor innovatie de juiste ruimte te creëren. Al in 1900 onderschreef Albert Einstein dit belang: ‘’Logic will get you from A to B. Imagination will take you everywhere.’’

Logic will get you from A to B. Imagination will take you everywhere. Quote Albert Einstein

Verbeelding en creativiteit zijn de brandstof die de innovatiemotor van jouw organisatie aanwakkeren en draaiende houden. En laat de creatieve geest nu juist geprikkeld worden bij het spelen van een (serious) game!

 

Design thinkingbrainstormen, sprints en hackathons, allemaal technische begrippen die we al lang kennen en die draaien om het in beweging brengen van mensen en organisaties. Waarom dan juist serious gaming, game-based learning en gamification ook in onze koffer vol met toffe werkvormen zitten? Dat vertellen we je in deze blog!

Wat is een serious game?

De vrije vertaling van serious game is leerzaam spel. Echter, dat is te kort door de bocht. Wat is het dan wel?

 

Een serious game zet mensen in beweging. Daarbij gaat het om een andere manier van denken, het aanleren van nieuwe competenties, om bewustwording, begrip en samenwerken. Optima forma stimuleert serious gaming een blijvende gedragsverandering. En gedragsverandering en innovatie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Beter gezegd: ze versterken elkaar! Beide vragen om creativiteit, flexibiliteit en het vermogen om weerstand tegen verandering te overwinnen. Serious gaming is dus zowel een innovatieve manier om gedragsverandering te faciliteren, als een manier om innovatief denken en handelen eigen te maken.

Wat is het verschil tussen serious gaming, gamification en game-based learning?

Serious gaming, gamification en game-based learning hebben ongeveer hetzelfde doel, maar zijn in de praktijk verschillend. Alle drie de methodes worden ingezet om gedrag te stimuleren. Bij gamification pas je spelelementen toe in een bestaande context en bij game-based learning gebruik je games om te leren. Een serious game is een product dat game-based learning mogelijk maakt.

Verschil game based learning en gamification

Het gedeelte ‘serious’ in serious gaming kan wat verwarrend zijn, want gamen is toch helemaal niet zo ‘serieus’? Waar komt het dan vandaan? Een serious game heeft als doel impact te maken in de ‘echte’ wereld. Dat doe je door de lessen die je in de game hebt geleerd te vertalen naar de realiteit.

 

Het stukje ‘serious’ in ‘serious game’ betekent dus niet dat het spel ‘serieus’ of ‘ernstig’ moet zijn. Liever niet zelfs! Dan zou het namelijk veel lijken op een standaard workshop of training. En dat is nou net wat we niet willen!

Serious gaming als hulpmiddel voor innovatie ambassadeurs

Iedere organisatie kent ze: de aanjagers. Dit zijn mensen die zien dat het beter kan en innovatie omarmen. Lijnrecht tegenover hen staan de conservatieve medewerkers, die nogal gehecht zijn aan de status quo en verandering met wantrouwen benaderen. Maar hoe doorbreek je die weerstand en zorg je ervoor dat iedereen meegaat en de innovatiebeweging omarmt? Een serious game helpt de aanjagers om die sceptische collega’s wel aan te laten haken.

De voordelen van serious gaming

Het aanwakkeren van de innovatiebeweging door middel van serious gaming kan in elke sector: in het onderwijs, de bouw, de gezondheidszorg, bij overheidsorganisaties of in andere bedrijfstakken. Serious gaming simuleert echte scenario’s en biedt spelers de mogelijkheid te leren door te doen. Of het nu gaat om het trainen van medisch professionals, het verbeteren van leiderschapsvaarsdigheden of het onderwijzen van complexe concepten, serious gaming is de perfecte interactieve leerervaring.

De ingrediënten van Serious Gaming.

Als je een (goed ontworpen) serious game speelt, ben je actief, mentaal en fysiek bezig om je innovatievaardigheden en -competenties te benutten en te vergroten. Tijdens de serious game ben je echt iets aan het DOEN! Jij (of jullie) zijn het belangrijkste ingrediënt en jullie strategie, teamwork, skills, tactiek en vooral beslissingen bepalen de uitkomst. Als het gaat om het aanleren van innovatievaardigheden heeft serious gaming verschillende voordelen:

 

  1. Veilige ruimte om te experimenteren: deelnemers kunnen spelen en experimenteren met verschillende resultaten van hun acties. Dit is de basis van hoe mensen leren. Waan je voor een moment weer die onbezorgde kleuter. Als kind leerde je door interactie en experimenten met voorwerpen om je heen. Soms resulteerde dat in blauwe plekken, omdat je pas na drie keer vallen via de juiste weg de boom in wist te klimmen. Door te experimenteren kom je erachter wat wel en niet werkt, een effectieve manier van leren dus!
  2. Risicobereidheid: fouten maken is een must bij serious gaming! Creatief handelen en het nemen van risico’s wordt aangemoedigd. Het is de enige manier om erachter te komen welk gedrag het gewenste effect heeft. In de veilige omgeving van een serious game durft iedereen fouten te maken! En we weten allemaal, iemand die nog nooit een fout heeft gemaakt, heeft nooit iets nieuws geprobeerd. Van fouten maken kun je leren.
  3. Teamwork: serious games zijn als een ‘magische cirkel’, waarin spelers hun normale gedrag en interacties tijdelijk opzij zetten. Tijdens het spelen van een serious game ontstaan er nieuwe teamdynamieken en ga je samen op zoek naar nieuwe manieren om problemen op te lossen, een kernaspect van innovatie!

Leren innoveren met de BRIL Serious Innovation game

Wil je je collega’s of werknemers verrassen met een tof bedrijfsuitje of een unieke teambuilding activiteit? Het moet niet alleen heel leuk zijn, maar het moet jullie ook inhoudelijk prikkelen: van voor tot achter kloppen en een ware beleving zijn! Dan is de BRIL Serious Innovation game echt wat voor jullie!

 

Ontdek in bloedstollende spelvorm alle elementen van succesvol innoveren. Speel het slim en innoveer snel! Durf jij het aan om de BRIL Serious Innovation game te spelen? Neem dan contact met ons op.

Seraphinite AcceleratorBannerText_Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.