'Innovatie als wapen'
Vind jij je leiderschapsstijl opnieuw uit, voordat management echt ten einde is?
Magda Filon
Markten veranderen sneller dan organisaties vaak aankunnen. Tegen de tijd dat je heringericht bent loop je alweer achterop de volgende ingrijpende verandering. Hollen en stilstaan om op adem te komen zit er niet meer in. De nu nog onbekende startup is je concurrent van morgen. We moeten onze leiderschapsstijl opnieuw uitvinden.
Wie had 4 jaar geleden kunnen voorspellen dat Xiaomi – hét high-end smartphone merk in China – Apple en Samsung met rasse schreden aan het inhalen is? Om te overleven kan een organisatie niet zonder het wapen van innovatie. Sterker nog, gezien het tempo waarin markten veranderen is er geen andere optie meer dan te innoveren en in staat zijn ”snel te veranderen, zonder te overhaasten”; strategische wendbaarheid wordt belangrijker dan dominantie.
Veel bedrijven zijn nog vaak georganiseerd vanuit het oogpunt van controle en efficiency. Bouwen aan een blijvend concurrentievoordeel gaat niet langer over macht die iemand in een organisatie heeft, maar over sneller leren van fouten dan dat de concurrent doet. We moeten opschuiven naar een organisatiediagram dat aangeeft hoe we waarde gaan creëren. Blue Ocean Strategie en het Business Model Canvas zijn niet voor niets gemeengoed geworden onder managers en de strategische marketeers die de organisatie laten floreren.
Organisaties veranderen van functionele productiemachines in creatieve netwerkregisseurs
Eén van de belangrijkste oorzaken dat organisaties niet in staat zijn tot innoveren heeft te maken met de leiderschapsstijl en de management instrumenten. Zeker waar het grote ondernemingen betreft. De noodzaak voor coördinatie, schaal- en efficiencyvoordelen, en druk op winstgevendheid is immers immens. Ook zijn deze organisaties gebouwd op een set van structuren, regelen en processen die innovaties tegenhouden.